Terug naar blog

Wat de meeste mensen niet doen

31 augustus 2022

Soms vallen kwartjes pas echt goed als je er een duidelijk of misschien wel komisch praktijkverhaal bij geserveerd krijgt. Dat gebeurde ook op een event. Waarbij mijn business coach ons meenam in een waargebeurd verhaal. Een opvallende. Ze vertelde dat haar moeder heel graag een coachtraject wilde volgen, maar dat ze er geen geld voor had. Dus wat deed ze? Zij verraste haar moeder en kocht het traject voor haar. Haar moeder was super blij en nog diezelfde middag kreeg ze een telefoontje, van haar moeder. Die vertelde enthousiast dat ze in het keukencentrum stond. En dat ze zojuist een keuken had gekocht! Huh, dacht ze toen. Ze had toch geen geld…?


Er volgde gelach vanuit de zaal. Zelf moest ze er ook wel een beetje om lachen. De boodschap was duidelijk. Je kunt wel roepen dat je geen geld hebt. Maar is dat ook zo? Of heb je ERGENS geen geld voor over? Deze situatie is zo herkenbaar. Wel investeren in een keuken, maar niet in hulp. Wel investeren in iets tastbaars. En niet in kennis, skills, marketing, mindset, coaching, hulp (dat is immers niet zichtbaar).

Ook ik zag in mijn 1e ondernemersjaar een prachtig houten bureau. En ook ik zag mezelf al zitten aan deze fancy unit. En ook wij willen al jaren een nieuw interieur. En de oude keuken vervangen voor een droomkeuken. Dat alles moet echter nog even wachten. Want we investeren ook al jaren in kennis, coaching en marketing. Van alle investeringen die we deden hadden we al lang en breed die nieuwe tafel, stoelen, hoekbank, bureau of zelfs auto kunnen kopen. En daar ben ik trots op, want met de kennis en kunde die ik opdoe én implementeer kan ik mijn klanten nog beter helpen en kunnen zij en ik nog sneller groeien.

Ik ben mijn hele leven een schatbewaarder geweest. Zuinig zijn, aflossen, echt het heeft me ver gebracht. Nu ervaar ik steeds meer de kansen van investeren. En dat zie ik mijn klanten ook doen. Ook zij investeren in coaching, branding, fotoshoots en een website. Allemaal niet tastbare zaken. Maar juist door hierin te investeren gaat hun business lopen. Harder dan ooit tevoren.