Terug naar blog

Wanneer draag je je extraverte masker?

31 augustus 2024

Hoe vaak heb jij op de vrijmibo gestaan, terwijl je eigenlijk verlangde naar rust en het liefst linea recta huiswaarts ging? Misschien zet je vaker je extraverte masker op dan je denkt. Ontdek het verschil uit tussen je extravert gedragen en je extraverte masker dragen. En waarom dit masker ook heel gunstig kan zijn.

Mijn extraverte masker in het bedrijfsleven

Toen ik jaren geleden ontdekte dat ik introvert ben, realiseerde ik me dat ik jarenlang een extravert masker had gedragen. Met name in mijn 20-jarige loopbaan in het bedrijfsleven wist ik dat ik mezelf keihard voorbij was gelopen door steeds maar weer dat masker op te zetten.

Het masker lag niet in mijn laatje, nee, ik klokte er standaard mee in en uit. Ik deed wat er van me verlangd werd, of waarvan ik dacht dat er van mij verwacht werd. Mijn masker en ik werden steeds meer één waardoor er een tijd kwam dat ik niet alleen deelnam aan sociale gebeurtenissen, maar er ook in voorop liep. Ik nam de leiding. En ik voelde me geliefd.

Ik hield het niet meer vol

Tot er een tijd kwam dat ik het niet meer vol hield. Mijn lijf floot me terug. Ik ging me steeds meer afzonderen. Pakte niet meer de leiding. Had niet meer het hoogste woord. Schoof niet meer aan bij de lunchtafel. Ontglipte de vrijmibo. Werkte alleen nog maar met mijn koptelefoon op. En was niet meer te porren voor ieder bedrijfsfeest.

Het extraverte masker ging af.

Mijn introversie in combinatie met het ondernemerschap

Toen ik na 20 jaar bedrijfsleven de sprong naar het ondernemerschap maakte, merkte ik wederom die hunkering naar rust. Naar afzondering. Naar werken in opperste concentratie. Naar lunches in mijn eentje. Naar pauzes met een wandeling en koptelefoon met een interessante podcast.

Daarentegen zag ik ook mijn sociale kant. Vond ik het fijn om 1:1 met mijn klanten te werken. Keek ik uit naar lunchafspraken en telefoontjes met mijn klanten en ondernemersvriendinnen. Trok ik erop uit als ik merkte dat ik onderprikkeld was. En had ik zin in live events van mijn coach waarbij ik andere ondernemers ontmoette.

Het voelde als een tegenstrijdigheid. Ik had toch die voorliefde voor teruggetrokkenheid, ik was toch die introvert? Hoe kon het dan dat ik op bepaalde momenten als een sociale vlinder heen en weer fladderde? Zo sprak ik eens dertig ondernemers op een live event die één dag duurde. Een evenement waar ik mezelf diezelfde ochtend nog trillend naartoe had gesleept en waarbij ik in de grote pauze ook stilletjes de rust van de toiletten en de buitentrap had gezocht?

Hoe kan het dat ik mij op het ene moment als een extraverte vis in het water voel en op het andere moment als een vis op het droge?

Dit komt omdat ik als introvert ook mijn extraverte momenten heb. Het is niet een kwestie van of of, het is een kwestie van en en. Carl Jung benadrukte al dat we bij introversie en extraversie niet in rigide hokjes moeten denken. Je bent niet de hele tijd introvert of de hele tijd extravert. Je maakt zo nu en dan uitstapjes naar de andere kant van het spectrum. Een introvert heeft extraverte momenten en een extravert heeft introverte momenten.

Het verschil tussen je extravert gedragen en je extraverte masker dragen

Jouw extraverte momenten kunnen wel van elkaar verschillen. Je kunt je op een hele natuurlijke manier extravert gedragen, omdat je dit oprecht zo voelt. En je kunt ook je extraverte masker dragen. Draag je dit masker? Dan doe je je extravert voor, maar gaat het je niet natuurlijk af. Je forceert het. Je doet dit om een andere reden, maar niet omdat je dit zo in het moment voelt.

Jouw extraverte masker als ijsbreker

Het wil niet zeggen dat als jij je extraverte masker opzet, dat je deze niet meer af gaat. Het kan ook zijn dat het masker jouw ‘ijsbreker’ is, dat je je in het begin nog wat onnatuurlijk extravert gedraagt, maar dat als eenmaal het ijs gebroken is, dat je in een natuurlijke staat van extravert gedrag komt. Waarbij je je op je gemak voelt in de situatie.

Jouw masker is dan ook niet per definitie een negatief iets, ook al voelt het onnatuurlijk, het kan je ook helpen als een soort van bruggetje naar jouw natuurlijke staat van extraversie. Gooi je extraverte masker daarom niet over de schutting, maar stop hem in je laatje of in je handtas, voor als je hem even nodig hebt. Maar zet hem nooit standaard ‘s morgens vroeg op je gezicht om hem ‘s avonds voor het slapen gaan weer af te doen. Dan ga je aan je echte jij voorbij.

Wanneer gedraag je je extravert?

  • Je bent authentiek: als je je op een natuurlijke manier gedraagt. Je zit goed in je energie, geniet oprecht van de gesprekken die je voert en hebt oprecht belangstelling.
  • Je doet spontaan: je voelt je zo op je gemak dat je je gevoelens en gedachten heel open en direct deelt.
  • Je zit in je comfortzone: je bevindt je in sociale situaties waarbij je je op je gemak voelt en waar je hoog in je energie zit.

Wanneer draag je je extraverte masker?

  • Je gedraagt je onoprecht: je doet extravert, maar voelt je in dat moment niet zo. Je voelt je eigenlijk verlegen of zelfs onzeker.
  • Je past je aan: je bent je er heel erg bewust van hoe je overkomt en past jezelf aan de situatie aan.
  • Je bent buiten je comfortzone: je forceert jezelf om extravert te doen, maar het voelt niet natuurlijk. Je voelt je niet op je gemak.

Waarom zou je je extraverte masker opzetten?

Door je extraverte masker op te zetten, kan het voelen alsof je de boel bedriegt. Alsof je een rol speelt in een toneelstuk waar je überhaupt niet eens had willen zijn. Het voelt niet goed, maar je doet het toch. Dan is er ook nog het kritische stemmetje in je hoofd. De innerlijke criticus die roept dat je elk moment door de mand kan vallen. Je extraverte masker vraagt niet alleen veel energie van je, maar geeft je ook veel stress.

Waarom doe je het dan toch als je er zoveel weerstand op voelt? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je kan de sociale druk voelen om mee te gaan in wat de rest ook doet. Je wilt je niet buiten de groep zetten, dus ga je erin mee. Het kan ook dat je je in een cultuur begeeft waar extravert gedrag alom aanwezig is en geprezen wordt. Om erbij te horen zet je je extraverte masker op. Of je doet het omdat je eigenlijk diep in je hart onzeker bent en dit wilt verbergen. Een andere reden is dat je een grote prestatiedrang hebt, of gezien wilt worden en meent dat dit alleen kan door je extraverte masker op te zetten.

De positieve kant van het extraverte masker

Het extraverte masker heeft een negatieve bijklank, het staat immers voor het vertonen van onnatuurlijk gedrag. Ook ik riep jaren dat ik mijn extraverte masker over de schutting zou gooien, omdat ik het besluit had genomen alleen nog maar mezelf te zijn. En toch kwam ik daarop terug.

Realiseer je dat je als introvert ook je extraverte momenten kunt hebben. Besef ook dat het extraverte masker als een stuk gereedschap kan dienen die je af en toe kunt opzetten. Als een soort van bruggetje naar het moment dat je extraverte masker overgaat in natuurlijk extravert gedrag. Je masker smelt dan als het ware. Het is een hulpmiddel. Net als dat je een zuurstofmasker opzet voor extra lucht, en als je het dan daarna weer zelf kan, kan die af.

Natuurlijk is het belangrijk om je bewust te worden van de momenten waarop je naar je extraverte masker grijpt. Je hoeft echt niet tegen iedere sociale uitnodiging ja te zeggen. Bijvoorbeeld als je energie aan het eind van de werkdag helemaal opperdepoppie is en je het liefst op de bank kruipt met de afstandsbediening, een kop thee, een zak Wokkels en een pot Nutella. Blijf dan lekker thuis.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Kom jij jouw introversie ook tegen in je ondernemerschap? En ben je nieuwsgierig naar de introverte manier van ondernemen? Kijk dan eens bij mijn online programma de ‘Bold Bubbel’, waarbij ik je leer hoe je als introverte ondernemer nog succesvoller kan zijn in je bedrijf.