Succesvol ondernemen als introvert

Als introverte ondernemer je plek innemen in deze extraverte wereld

Introversie en ondernemen

Als introverte ondernemer lijkt het alsof jouw ondernemerspad meer hobbels kent dan die van je extraverte collega’s. Hoe kan dat? Ligt dat aan de buitenwereld en hoe extraversie als ideaalbeeld wordt neergezet? Of wordt het tijd dat jij zelf met een andere blik naar de wereld kijkt en je eigen pad gaat bewandelen?

Als je je continu met de verkeerde rolmodellen vergelijkt, komt er een moment waarop je je stilletjes afvraagt of je het ondernemerschap nog wel leuk vindt. En dat was nooit de bedoeling toen jij je vol enthousiasme bij de Kamer van Koophandel inschreef.

Jouw extraverte collega’s zijn rap met woorden, uitbundig, assertief, overtuigend en krijgen vleugels in grote groepen. Kwaliteiten waar iedere ondernemer van droomt. Toch? Mooie eigenschappen, maar zeker niet minder dan de jouwe. Jouw klanten zijn dol op jouw kalmte, grondigheid en betrokkenheid. Het wordt tijd dat jij het ook gaat zien. Ik open je ogen en geef je handvatten mee zodat jij weer lekker kan ondernemen.

Paula Terpstra Bold_Introvert ondernemen onderneemster kwaliteiten

Jouw introverte voorsprong

Als introvert weet je waar je goed in bent, maar het gaat je zo natuurlijk af dat je denkt dat het niets bijzonders is. Als het voor jou zo vanzelfsprekend voelt, zal dat voor een ander ook wel zo zijn. En waarom zou je er eigenlijk over opscheppen?

Opscheppen is niet nodig, maar je mag je talenten wel wat meer op waarde schatten. Lang niet iedereen kan wat jij kan. Jij beschikt van nature over kwaliteiten die een ander niet heeft. Omdat jij niet door hebt dat je een rugzak vol met goud met je meedraagt, onderschat je wat je voor de ander kan betekenen.

Zo kun je als introvert bijvoorbeeld heel goed luisteren en vragen stellen. In welk vakgebied je je ook begeeft, deze skills komen altijd van pas. Ook ik nam als webdesigner ruim de tijd om mijn klanten te leren kennen. Door goed te luisteren en gericht vragen te stellen kroop ik als het ware in hun schoenen. Daardoor kon ik de allermooiste websites maken ‘waar de ondernemer in zat’.

Lange tijd was ik me niet bewust van mijn unieke talent om mij zo in mijn klanten in te leven. Ik vond het heel normaal. Maar keer op keer prezen mijn klanten mij hierom. Toen ging er een lampje branden. Ik realiseerde me dat ik me hiermee onderscheidde en nam dit mee in mijn marketing. Dat werd voor veel nieuwe klanten de reden om met mij te werken.

Logo Bizz vanuit je Bubbel (1)

Als introvert je plek innemen in deze extraverte wereld

Minstens één derde van de bevolking is introvert en toch is de maatschappij de afgelopen vijftig jaar meer en meer op extraversie gericht. Hoe extravert de wereld er nu of in de toekomst ook uitziet is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het gaat erom dat jij als introvert oké bent met wie je bent en dat je je eigen ruimte inneemt. Jij beschikt, net als ieder ander, over jouw eigen unieke kwaliteiten. En die mag jij als voorsprong als ondernemer zien.

$

Je bent één op één heel sterk, klanten voelen zich door jou gezien

$

Je kan ontzettend goed vragen stellen en luisteren, jij kan tot de kern van de vraag komen

$

Je kan goed observeren, jij ziet dingen die een ander niet ziet

$

Je neemt doordachte beslissingen, je krijgt het vertrouwen omdat jij hier al lang en breed op gekauwd hebt

$

Je verdiept je in de materie, jouw ideeën worden makkelijker aangenomen

$

Je bent een expert op jouw vakgebied, je wordt gezien als senior in jouw markt en dat maakt jou aantrekkelijk om mee te werken

$

Je hebt een rijke innerlijke wereld, je bedenkt mooie creaties en slimme oplossingen

$

Je kan out side the box denken, je kijkt verder dan wat er al is en kan daarmee tot verrassende resultaten komen

$

Je kan moeilijke beslissingen nemen, je durft de tijd te nemen om iets grondig te overdenken of te onderzoeken, waardoor je weloverwogen keuzes kan maken

Jouw stille uitdagingen

Over talenten beschikken, leest natuurlijk lekker weg. Dat neemt niet weg dat je als introverte ondernemer ook je zwaktes hebt. En ik weet wat je nu denkt, want met een sterk verlangen naar perfectie is dit niet iets wat je graag wilt horen. En toch is het goed om je hier bewust van te worden. Want door je bewust te zijn van je valkuilen, kun je de negatieve impact ervan beperken.

Zo ben jij er bijvoorbeeld heel goed in om dingen te overdenken. Vooropgesteld dat het slim is om eerst te denken en dan te doen, schuilt er wel degelijk een gevaar in. En dat is dat je blijft hangen in het denken waardoor ‘doen’ niet meer aan bod komt of veel te laat. Als ondernemer kan je je dit niet veroorloven.

Als webdesigner heb ik eens een prachtig aanbod gemaakt. Voor mekaar denk je. Maar wat gebeurde er? Ik zag allemaal beren op de weg om het daadwerkelijk aan te bieden. Toen ik na één jaar (!) eindelijk het lef had om het te lanceren, werd het enthousiast ontvangen. Daar was ik blij mee, tegelijkertijd kon ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik het niet eerder gedaan had. Ik had een heel jaar lang aan omzet gemist op dat aanbod. Als ik me bewust had geweest van deze eigenschap, had ik hier veel eerder op in kunnen spelen.

Paula Terpstra introverte onderneemster ondernemen op je eigen manier introvert vrouw

De beste tijd voor introvert ondernemen is nu

Introvert ondernemen is nog nooit zo aantrekkelijk geweest.

N

Er staan meer marketingtools tot je beschikking dan ooit tevoren

N

Met een laptop en internetverbinding kun je al aan je bizz werken

N

Je kunt helemaal zelf je eigen werktijden bepalen

N

Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt

N

Je kunt connecten met gelijkgestemde ondernemers

N

Je hebt geen kantoor nodig om je onderneming te starten

N

Je hebt geen team met vaste werknemers nodig om succesvol te zijn

N

Files, verplichte kantoormeetings en drukke kantoortuinen zijn history

N

Je hoeft niemand de voordelen van remote werken nog uit te leggen

N

Online meetings met klanten zijn gangbaarder dan ooit

N

Je kunt eenvoudiger je tijd om je gezin heen plannen

N

Je bepaalt zelf met welke klanten je wel en niet wilt werken

N

Je bepaalt zelf wanneer je wilt rusten als je energie opraakt

N

Je kunt werken vanuit je bubbel

Paula Terpstra Websitecoaching Anneke Oliehoek Testimonial

“Het is prettig om met Paula te werken omdat ze je genoeg ruimte geeft om je eigen ontwikkeltraject door te lopen, maar ze laat het niet ontsporen. Ze houdt op de achtergrond de voortgang in de gaten en wanneer nodig stapt ze in en heeft creatieve en goede inhoudelijke oplossingen.”

Anneke Oliehoek, klant bij Paula Terpstra Webdesign

Inhoud van mijn programma

In mijn online programma ‘Bold Bubbel’ neem ik jou mee in de wereld van introvert ondernemerschap. 

Logo Bizz vanuit je Bubbel (1)
stap 1
stap 1

Ondernemen als introvert

Als de luide buitenwereld je blik op ondernemen ook maar iets vertroebeld heeft, laat ik je weer met een frisse vernieuwde blik naar jezelf en ondernemen kijken. Ondernemerschap is niet in beton gegoten. Je mag hier helemaal zelf vorm aan geven, het enige wat jij hoeft te doen is je aan een aantal basisprincipes te houden. Ik geef je het gevoel van ‘vrijheid, blijheid’ weer terug. Vrijheid en blijheid om te zijn wie je bent en te ondernemen op jouw manier.

stap 2
stap 2

Jouw introverte voorsprong

Met een sterke innerlijke, vaak kritische, dialoog kun je je eigen kwaliteiten nogal eens tekort doen. Veel dingen gaan je zo natuurlijk af dat jij ze niet eens meer als bijzonder ziet. En dat is niet alleen jammer, maar ook een gemiste kans. Want als jij niet ziet hoe goed je bent, hoe kun je mensen dan warm maken voor jouw aanbod? Ondernemen vraagt meer van je dan goed te zijn in je vak, het gaat er ook om dat je dit goed naar buiten weet te brengen. Zodat klanten voor jou kunnen kiezen. Dan moet je het alleen wel eerst zelf zien. In deze stap deel ik waar jouw sterke kanten liggen en hoe je deze zo goed mogelijk kunt benutten.

stap 3
stap 3

Let op je valkuilen, trap er niet in

Naast kwaliteiten kent introversie ook uitdagingen. Als jij je hier niet bewust van bent dan kan dit een negatieve impact hebben op je bedrijf. De valkuilen spelen waarschijnlijk ook een rol in je privéleven. Ook hier kan het schuren. Of je geeft er weinig aandacht aan en neemt het zoals het is. Hoe je ermee omgaat, bewust of onbewust, als ondernemer kun je je de nadelige gevolgen van je valkuilen niet veroorloven. Het kan je je werkplezier kosten, maar ook klanten en omzet. Ik maak je bewust van je valkuilen en leg je uit hoe je de negatieve impact ervan kan verkleinen.

stap 4
stap 4

Introvert-vriendelijk ondernemen

Ontspannen ondernemen gaat veel verder dan een nieuwe mindset aannemen. En dat is maar goed ook, want op praktische zaken heb je soms net wat sneller grip dan wat er allemaal in je hoofd gebeurt. Start met de praktische zaken en dan volgt je mindset vanzelf. In deze stap reik ik je tal van manieren aan om jouw eigen introvert-vriendelijke business op te bouwen.

stap 5
stap 5

Naar buiten treden als je naar binnen gekeerd bent

Ondernemen geeft je de vrijheid om te doen wat jij wilt. Je kunt werken met mensen waar jij een klikt mee voelt. Het is helemaal aan jou om je aanbod vorm te geven. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt, en ga zo maar door. Er is alleen wel een voorwaarde en dat is dat je klanten nodig hebt. Want zonder klanten geen omzet. Om klanten te krijgen heb je jezelf zichtbaar te maken, maar hoe doe je dat? Ik geef je de tips mee om naar buiten te treden als je van nature naar binnen gekeerd bent.

stap 6
stap 6

Een bedrijf waar je energie van krijgt

Je staat als introvert veelal stil bij wat dingen je kosten aan energie. Wat nu als je deze gedachten omdraait? En je jezelf de vraag stelt ‘Waar krijg ik energie van?’. Jij kan ongetwijfeld dingen noemen waar je zo op aan gaat dat je er moeiteloos uren aan kan spenderen. Waar je lol in hebt en waar de tijd voorbij lijkt te vliegen. Ook binnen je bedrijf kun je hier bewust keuzes in maken. Ik geef het voorzetje, jij mag hem inkoppen.

stap 7
stap 7

Een werkplek die voor je werkt

Dat wat een detail lijkt, heeft een grotere impact op je bedrijf dan je denkt. Voor veel introverten is de werkomgeving een vat vol prikkels. Denk aan mensen, muziek, gesprekken, volle bureaus, chaos, openslaande deuren, noem maar op. Zo zit je binnen no time aan je prikkel taks. Ook als je thuis werkt, kan je werkomgeving stress veroorzaken. Schenk aandacht aan de plek waar je werkt en je zal ontdekken dat je werkplezier groter wordt en je creativiteit en productiviteit toeneemt.

stap 8
stap 8

Je energie op peil houden

Als er iets centraal staat bij introversie dan is het wel energie. Je start de dag met een opgeladen batterij en door de dag heen neemt je zogenaamde interne batterijconditie steeds een beetje af. Dit komt door alle prikkels die er op je afkomen. Waar een extravert oplaadt van prikkels, lever jij er juist energie op in. Dat is op zich niet erg, maar wel belangrijk om goed voor ogen te houden. Door hier alert op te zijn, kun je bewuste ‘energiezuinige’ keuzes maken of momenten inplannen om je energie weer op te laden. Zo kun jij ‘High on Energy’ creëren.

stap 9
stap 9

Grenzen stellen zonder schuldgevoel

Nu je beter begrijpt wat introversie inhoudt, begrijp je ook beter waarom je schoorvoetend ja zei tegen dingen die je eigenlijk niet wilde. Ja tegen die vrijmibo, dat feestje, die spoedopdracht. Omdat je niet buiten de groep wilde vallen, omdat anderen het ook doen, omdat je geen goed excuus hebt en omdat je niemand wilt teleurstellen en geen gezeur wilt. Terwijl je eigenlijk met een kleedje op de bank wilde, wilde wandelen of wat tijd voor jezelf wilde hebben. Hoe zou het voor je zijn als je je grenzen kunt bewaken zonder je bezwaard te voelen? Ik leer het je. Een vaardigheid waar je als ondernemer niet zonder kunt.

stap 10
stap 10

Hoe wordt netwerken leuk en zinvol?

Denk jij bij netwerken aan een brallende man of vrouw die met een vino in de hand tegen je staat te teksten? Kan gebeuren, niks mis mee, moet alleen wel bij je passen. Netwerken is echt meer dan borrels drinken en het hoogste woord voeren. Omdat veel introverten een hekel hebben aan netwerken, small talk en aan grote menigten, wordt deze strategie snel aan de kant geschoven. Dat is met recht een gemiste kans. Want netwerken kan een enorme impuls aan je business geven. En weet je? Je hoeft het niet op wilskracht te doen. Ik laat je zien dat netwerken ook heel leuk kan zijn.

stap 11
stap 11

Verkopen zonder opdringerig te zijn

Als een introvert ergens een hekel aan heeft, dan is het aan opdringerige verkoop. Daarom wil je hier zelf ook ver weg van blijven. En dat kan, je hoeft niet pusherig te zijn. Sterker nog, dat zou totaal niet voor je werken. Maar sales is wel belangrijk. Je hebt omzet nodig om je rekeningen te betalen, je dromen waar te maken en omdat je bedrijf voort te zetten op de lange termijn. Ik laat je zien waarom jij als introvert een voorsprong in sales hebt en ik deel verkoopstrategieën die goed werken voor introverten. En ja, soms zoeken we ook de randen van je comfortzone op. Omdat ik geloof dat je veel meer in je mars hebt dan dat jij nu denkt.

stap 12
stap 12

Jouw persoonlijke aanpak voor het realiseren van jouw droombedrijf

Waar je je ook op de introversieschaal begeeft, heel erg introvert of een beetje introvert, het is belangrijk dat je zicht krijgt op jouw eigen natuurlijke flow. Waar ben jij goed in? Waar krijg jij energie van? Waar zit in jouw bedrijf de joy? Met welke klanten werk jij heel graag samen? Waar liggen jouw valkuilen? Wat gebeurt er dan en wat kun je doen om dit om te draaien? Waar zitten de energievreters? Wat heb jij nodig om op te laden? Hoe ga je van hopen op klanten naar verkopen aan klanten? Welke marketingmiddelen gaan voor jou het verschil maken? In deze stap werk je jouw persoonlijke aanpak uit voor het realiseren van jouw droombedrijf.

Bonus. Individueel coaching gesprek 

Ter waarde van €125

Paula Terpstra geeft een individuele coaching call voor introverte ondernemers

De Bold Bubbel gaat een mindshift op gang brengen. Het nodigt uit door een nieuwe bril naar je jezelf en je ondernemerschap te kijken. Met een reset in je denken alleen kom je er niet, daarom krijg je ook gerichte strategieën om in actie te komen. Welke acties ga jij in de praktijk brengen? Wat ga jij doen om je meer richting introvert ondernemerschap te bewegen? 

Dit aanbod kent een exclusieve bonus voor een 1:1 zoom met mij. Samen zoomen we in op jouw situatie en kijken we naar wat de beste eerstvolgende stappen zijn.

Wat levert het je op?

N

Je ontdekt dat er niet één manier is voor een succesvolle business

N

Je gaat vanaf nu ontspannen ondernemen op een manier die wel bij je past

N

Je laat je niet meer afleiden door de luide buitenwereld en weet dat je gewoon je eigen pad mag bewandelen

N

Je gaat meer en meer vertrouwen op jouw sterke punten als introverte ondernemer en leert jouw talenten en daardoor jezelf veel meer op waarde te schatten

N

Je leert jezelf beter kennen waardoor je milder naar jezelf wordt

N

Je krijgt zicht op je valkuilen en weet hoe je hier mee om moet gaan

N

Je koestert de rustige én dynamische momenten in je bedrijf

N

Je vergroot en verrijkt je wereld door de randen van je comfortzone op te zoeken en op te rekken

N

Je bewaakt je energieconditie en weet hoe je dit op peil kan houden

N

Je voelt je comfortabel met nee zeggen en grenzen stellen omdat je een manier hebt gevonden dat goed voelt voor je

N

Je realiseert je dat je helemaal niet verlegen bent en dat netwerken ook heel leuk kan zijn

N

Je kijkt anders naar sales en omdat verkopen niet als verkopen voelt communiceer je veel authentieker, spontaner en aantrekkelijker

N

Je zet je oude niet helpende overtuigingen op introversie en ondernemerschap bij het grof vuil en zet met hernieuwde energie jouw ondernemersdromen voort

finding your true nature
Logo Bizz vanuit je Bubbel (1)

€997,-

497 euro excl. btw

Dit is het programma die ik zelf had willen volgen toen ik ondernemer werd. Sterker nog, ik had met grote belangstelling ingestapt op het moment dat ik nog een baan en bijverdienste had. Want dan had ik veel eerder en met veel meer vertrouwen de stap naar ondernemerschap gezet.

Lange tijd vroeg ik me af of ondernemen wel voor mij was weggelegd. Was ik niet te verlegen? Te veel op de achtergrond? Ontbrak het mij aan overtuigingskracht? In plaats van te kijken waar ik goed in was, keek ik naar wat er niet was. Ik dacht mezelf klein. Wat had ik graag eerder over introversie en ondernemen geweten.

Omdat ik weet dat ik jou er heel goed mee kan helpen, of je nu al ondernemer bent of ondernemer wilt worden, heb ik het programma ‘Bold Bubbel’ ontwikkeld. Ik leer je dat je als introvert heel goed kunt ondernemen op jouw manier.

Wil jij ook ontspannen ondernemen als introvert? Pak dan nu je kans en stap in de Bold Bubbel.

Waarom dit programma zo goed bij je past:

Je kunt dit programma online vanuit je eigen vertrouwde bubbel volgen

Geen vastomlijnde tijden, gewoon aan de slag wanneer jij wilt

Je volgt alle stappen in je eigen tempo

Het gaat eens een keer he-le-maal over jou, jou en nog eens jou

De inzichten, tips, tools en strategieën liggen in lijn met jouw persoonlijkheid, waardoor je met zoveel meer plezier en efficiency gaat ondernemen

‘Doe het’, sprak ik mezelf streng toe

Ook ik wilde meegaan in het extraverte ideaal op ondernemen. Zoals die ene keer toen ik mezelf forceerde om te bellen met koude prospects. Zo niet mij, maar de sales expert had er al weken op gehamerd. Ik kreeg het er Spaans benauwd van. Maar als de expert het zegt, moet het maar gebeuren dacht ik. Echter, dit bleef weken een ‘open eindje’ op mijn to do list, want alles in mij bood weerstand. ‘Dit past niet bij je!’, klonk er vanuit mijn hoofd.

Toen ik besloot dat het eindelijk zou gebeuren, ging het niet zonder slag of stoot. Ik liet me maar al te graag afleiden. Na een ochtend vol smoesjes, koffies, socials, gepoets en gepies, pakte ik eindelijk de telefoon. ‘Vr-é-s-e-lijk’ riep mijn brein. En mijn maag draaide rondjes.

‘Doe het’, sprak ik mezelf streng toe. Een half uur en twee klotsende oksels later was ik zeven telefoontjes verder. Eén nam niet op, twee voice mail, één in gesprek, drie zeiden nee en één begon zelfs keihard te lachen.

De zweetparels vielen nog net niet in mijn toetsenbord. Maar ik had het mooi wel gedaan. Door je angsten heen, dat is ook ondernemen. Ik was trots. En toch. Het zette te denken. Ik ben zelf immers ook niet van de cold calls. Opeens dacht ik aan een citaat dat ik onlangs hoorde. “The way you buy is the way you sell.” En koude telefoontjes zijn voor mij zeker geen aanleiding om ergens te kopen. Opgelucht haalde ik adem, vanaf nu zou ik het anders doen.

Paula Terpstra cold calls introvert koude acquisitie verkopen ondernemen sales
Paula Terpstra Websitecoaching STICC Jacqueline Kerstma

Wat ik zo prettig vind aan de samenwerking met Paula, is het snelle schakelen met haar. Ze denkt echt met je mee. Ze is professioneel, gedreven, flexibel en iemand waar je snel vertrouwd mee bent.”

Jacqueline Kerstma, eigenaar STICC en klant bij Paula Terpstra Webdesign

Logo Bold Bubbel zwart (1)

Gedachtes, vragen en antwoorden

leeg
Ik twijfel of dit het goede moment is

Ik snap, zeker als introvert, dat je nog eventjes wilt nadenken. Maar weet ook, dat je hierdoor alleen maar drukker in je hoofd gaat worden. Als introvert zijn we er heel erg goed in om lang over dingen na te denken, maar tegelijkertijd kost het je ook veel energie. Je kunt blijven wikken en wegen, maar hoe zou het zijn om eens wat sneller te beslissen en de energie die je nu voelt vast te houden? En dat je het niet weer gaat stuk denken?

Wat ook kan is dat het praktisch allemaal niet zo uitkomt. En die ken ik maar al te goed. Meermaals startte ik met opleidingen terwijl het eigenlijk allemaal niet zo handig was. Ik was zwanger van de eerste, ik was net bevallen van de tweede, we zaten midden in een gigantische verbouwing, er was geen geld, en toch, dat heeft me nooit tegengehouden als ik diep in mijn hart wist dat ik dit heel graag wilde. Of je twijfel nu in het denkstuk of in het praktische stuk ligt of allebei, als je dit programma echt wilt volgen, vind je een manier. Echt, dat gaat je lukken.

Ik wil wel, maar ben erg druk op het moment

Dat snap ik helemaal, we zijn tegenwoordig allemaal druk en dat is ook zo, maar weet je, het is vaak ook de vraag of we wel met de juiste dingen druk zijn. Op dat vlak valt vaak nog heel veel winst te behalen. En ik hoor je echt, ‘Dan ben ik al zo druk en dan komt er ook nog zo’n programma bij’, maar het lijkt erop dat je dit wel graag wilt. De opzet van dit programma is onder meer dat je gaat doen waar je energie van krijgt en dat je oog krijgt voor je valkuilen, je energieslurpers. Als je dit doorkrijgt ga je veel bewuster en slimmer met je tijd om en zul je zien dat je de investering in tijd makkelijk terugverdient plus extra.

Wanneer kan ik beginnen?

Ik lanceer het programma op 1 oktober 2024. Dan kun je van start. Wekelijks komt er een nieuwe module vrij.

Hoe lang houd ik toegang tot de cursus?

Je hebt drie maanden toegang tot het programma.

Maakt het uit in welk vakgebied ik onderneem?

Nee dat maakt niet uit.

Ik ben ambivert, is het ook wat voor mij?

Als ambivert zit je tussen introvert en extravert in. Je herkent jezelf in introversie, maar ook in extraversie. Als je nieuwsgierig bent hoe je de introverte kant van het ondernemen in kan vullen, dan is de cursus zeker ook voor jou.

Moet je hier een introverte ondernemer voor zijn?

Dit programma is voor iedere introvert of ambivert die onderneemt of wil gaan ondernemen. Daarnaast kan het programma ook interessant zijn voor extraverte ondernemers die meer inzicht willen krijgen in introverte ondernemers. Bijvoorbeeld omdat ze zich richten op introverte ondernemers of omdat ze een samenwerking met hen willen aangaan.

Hoe kan ik betalen?

Betalen kan heel makkelijk door op de bestelknop te drukken en af te rekenen via iDeal. Dan krijg je automatisch een factuur toegestuurd.

It’s your road and yours alone. Others may walk it with you, but no one can walk it for you!

– Rumi