Terug naar blog

Haal meer uit online programma’s. Tien tips.

28 december 2023

Op het gebied van leren heeft zich de afgelopen jaren een enorme verschuiving voorgedaan. Met een behangrol vol aan studies en cursussen heb ik menig uurtje in de schoolbanken doorgebracht. En ik kan je vertellen dat, zeker naarmate ik ouder werd, ik meer en meer behoefte kreeg aan efficiënt onderwijs. Online leren bood de oplossing. In deze blog deel ik tien tips hoe je het maximale uit je deelname aan een online programma haalt.

Vier jaar lang volgde ik een deeltijdstudie aan de Hogeschool Utrecht. Uit het werk stapte ik in mijn cognackleurige Renault Clio op weg naar Utrecht. Twee keer per week volgde ik van half zeven tot half tien lessen, nadat ik er al een lange werkdag op had zitten.

Tijdens mijn studie werd mijn zoon geboren en hield ik meer ballen in de lucht dan ooit tevoren. Niet lang na het behalen van mijn Bachelor Communicatiemanagement werd ook mijn dochter geboren. Ze was nog maar een paar maanden oud toen FOMO grip op me kreeg (toen het woord nog niet eens bestond) en ik weer in een zwaar studiejaar stapte, dit keer de Post HBO opleiding Adviseur Online Media aan de Hogeschool van Arnhem.

Toen ik hier hoorde over de mogelijkheid om cum laude af te studeren, legde ik de lat nóg hoger en werd dat mijn doel…

Het was een zware tijd en ik weet ook nog heel goed dat ik de tijd die ik op school doorbracht daarom ook heel goed wilde gebruiken. Tijd was (en is het nog steeds) een luxe, laten we die dan ook goed benutten.

En daarom gruwelde ik iedere keer weer van de ellelange voorstelrondes die plaatsvonden in het volwassenenonderwijs. Man, man, man, wat hield men daar een speeches… In een poging het goede voorbeeld te geven, had ik mijzelf binnen een halve minuut voorgesteld (vooruit, daar school ook een stuk verlegenheid in), maar dat mocht niet baten. De eerstvolgende in rij plakte mijn ‘gewonnen’ minuten moeiteloos aan zijn of haar eigen verhaal…

Enkele jaren later schreef ik mij in voor mijn eerste online opleiding. Wat een uitkomst!

  • Ik kon leren aan de keukentafel en hoefde het huis er niet voor uit
  • Ik kon leren op momenten dat ik fit was en goed in mijn energie zat
  • Ik kon de kinderen van de opvang halen, koken en samen met mijn gezin eten
  • Ik kon efficiënt leren, mijn tijd ging niet meer op aan dingen waar ik niet op zat te wachten zoals de ellelange terugkerende voorstelrondes

Allemaal voordelen als je het mij vraagt.

De afgelopen jaren ben ik meer en meer online programma’s gaan volgen en ik ga er nog altijd heel goed op. Ik weet ook dat ik iemand ben die altijd het maximale uit een leertraject wil halen. Daarom deel ik mijn tips hoe jij dat ook kunt doen.

Tien tips om het meeste uit je deelname aan een online programma te halen:

1. Bepaal jouw doel

Bepaal wat je wilt bereiken met het programma. Maak specifieke en het liefst meetbare doelen die je wilt behalen tijdens of na afloop van het programma.

2. Laat jezelf zien

Wees actief betrokken bij het programma. Neem deel aan discussies, stel vragen en deel jouw inzichten met anderen in de community of via de beschikbare kanalen. Er zijn verschillende coachingstrajecten geweest waarbij ik enorm zichtbaar was. Sowieso om vragen te stellen, maar ook om mijn inzichten te delen. Doordat ik dit deelde, plukte ook de community hier haar vruchten van. Als we dat allemaal doen, dan helpen we elkaar vooruit. Zo was er eens een dame die deelde wat ze had gedaan, wat ik slim vond en ook ging doen. Een week nadat ik de tip uitgewerkt had, leverde mij dit een klant op!

3. Plan jouw lessen

Plan je tijd effectief in voor het programma. Creëer een schema waarin je regelmatig tijd vrijmaakt voor het programma, zodat je consistent vooruitgang boekt. Vind je dat wat lastig omdat je je agenda toch wel vol krijgt? Kijk dan eens buiten de gebaande paden. Sta bijvoorbeeld twee keer per week een uur eerder op, of ruil één avond Netflixen in voor je studie. Of pak de zaterdagochtend mee.

4. Stap in je bubbel

Vermijd afleidingen tijdens je studietijd. Zorg voor een rustige omgeving en minimaliseer afleidingen zoals telefoons of andere apps die je van je focus af kunnen leiden. Leer je vanuit huis? Laat dan ook de mensen om je heen weten dat je geconcentreerd en ongestoord wilt werken. Hang bijvoorbeeld een deurhanger ‘Do not Disturb’ aan je deur.

5. Connect met andere deelnemers

Maak gebruik van mogelijkheden om in contact te komen met medestudenten. Dit kan via communities, besloten Facebookgroepen of live of onlive bijeenkomsten of brainstormsessies zijn. Samen leren en discussiëren kan je begrip verdiepen en je verrijkt direct je netwerk.

6. Implementeer

Ga aan de slag met alle opdrachten en oefeningen. Deze zijn vaak ontworpen om je begrip te testen en te versterken. Naast het beheersen en begrijpen van de stof is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je de opgedane kennis gaat implementeren. Bij een cursus kun je nog zoveel leren, maar als je niets van wat je geleerd hebt in de praktijk brengt, dan levert het je alsnog niets op.

7. Stel vragen

Vraag om feedback wanneer mogelijk. Bijvoorbeeld in de community of tijdens Q&A rondes of brainstormsessies. Je kan je vragen stellen aan de coach, leraar, instructeur, andere deelnemers of mentors. Zo stelde ik wekelijks mijn vragen aan mijn branding coach, het heeft mij enorm veel gebracht. Maar de coach ook, ik prikkelde haar altijd met mijn vragen en andere deelnemers waren ook blij met mijn vragen, want zo leerden zij ook weer.

8. Maak aantekeningen

Maak samenvattingen of aantekeningen tijdens het programma. Door te schrijven kun je de informatie beter begrijpen en onthouden. Groot voordeel is dat je het later nog eens terug kunt lezen. Veel mensen denken dat ze informatie prima kunnen onthouden, maar dat doe je niet. Ik kan heel goed bepaalde tips terughalen, maar dat is slechts een fractie van wat er allemaal gezegd is. Daarom zijn mijn aantekeningen mijn goud.

9. Eyes on the Prize

Houd jezelf gemotiveerd door jezelf te herinneren aan je doelen en waarom je dit programma volgt. Beloon jezelf ook na het behalen van mijlpalen. Je volgt je opleiding niet voor niets. Je hebt iets te leren. En daar moet je wat voor doen. Je doet een investering in tijd en geld en er zullen opdrachten bij zitten die je soms wat uit je comfortzone duwen. Blijf je ervan bewust waar je het voor doet, zo blijf je gemotiveerd.

10. Blijf je bewust van de waarde

Zie jouw online programma als meer dan een online programma. Zie wat het je kan brengen. Een online programma voor het maken van een converterende website brengt je meer dan de tips en tools. Het gaat je a. een website opleveren en b. klanten! Blijf het altijd vanuit dit perspectief bekijken. Een programma over branding gaat je niet alleen de tips en tricks geven hoe je tot een mooie huisstijl komt, maar helpt je om jouw merk een identiteit, een persoonlijkheid mee te geven. En dit zorgt ervoor dat je waanzinnig aantrekkelijk voor jouw doelgroep wordt. Blijf het grotere geheel zien.

Mijn liefde voor leren, teachen, marketing, online programma’s en werken vanuit je bubbel heeft mij ertoe aangezet mijn kennis te bundelen in ‘Bizz vanuit je Bubbel’. Het online en onlive programma waarin ik je leer hoe je klanten kan aantrekken vanuit je eigen vertrouwde bubbel.

Klik hier voor alle details. Het lijkt me ontzettend leuk om jou te verwelkomen!