Terug naar blog

De feestdagen vieren als introvert

12 december 2023

Decembermaand feestmaand. Of….? December staat bekend om zijn feestelijke sfeer. Maar voor introverte mensen kan deze tijd van het jaar soms serieus overweldigend zijn. Met talloze sociale verplichtingen, familiebijeenkomsten en feestelijke evenementen kan het een uitdaging zijn om als introvert je balans te vinden. Geen zorgen, er zijn tal van manieren om deze feestdagen op een fijne en rustige manier door te komen. Nieuwsgierig naar de tips? Lees dan verder.

1. Plan en prioriteer

Neem de tijd om je agenda te bekijken en prioriteiten te stellen. Kies zorgvuldig welke bijeenkomsten en evenementen je echt wilt bijwonen. Door selectief te zijn, kun je ruimte creëren voor momenten van rust en zelfzorg. En zo ga je met meer enthousiasme en energie naar de feestjes of afspraken waar je heel bewust voor hebt gekozen.

2. Creëer je eigen ruimte

Zelfs tijdens familiebijeenkomsten kun je ruimte vinden voor jezelf. Zoek een plek waar je je terug kan trekken als het je allemaal iets te veel wordt. Een stille kamer, tuin of wandeling zijn prima onderbrekingen om op te laden.

3. Stel grenzen

Wees niet bang om je grenzen aan te geven. Het is prima om nee te zeggen tegen uitnodigingen als je behoefte hebt aan rust. Laat de ander dit vriendelijk weten. Wil je degene die jou uitnodigde zelf eigenlijk ook graag weer eens zien? Maar spreekt het moment of de setting van de uitnodiging je niet aan? Dan kun je ook overwegen om hiervoor te bedanken en met een tegenvoorstel terug te komen. Wat dacht je van een kop koffie in januari, een wandeling, een high tea met zijn tweeën. Vul maar in.

4. Zoek verbinding

Introverten floreren vaak in diepe en betekenisvolle gesprekken. Zoek tijdens bijeenkomsten naar één-op-één momenten om echt verbinding te maken met anderen. Kwaliteit boven kwantiteit geldt ook tijdens de feestdagen.

5. Geniet van stille activiteiten

Doe dingen die je energie geven. Lees een goed boek, luister naar rustgevende muziek, ga tekenen of schrijven – wat jou ook ontspant en gelukkig maakt. Mijn familie is gek op spellen doen en dan ook echt uren achter elkaar. Na een spel heb ik het meestal wel gezien en trek ik me even terug. Genietend bij de kachel. Of met mijn neus in het tijdschrift dat mijn vader iedere kerst koopt. Vroeger voor zichzelf, nu staat het tijdschrift bekend als die van Paula tijdens eerste kerstdag.

6. Focus op dankbaarheid

Neem dagelijks even de tijd om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om de feestdagen met een positieve instelling te benaderen en de nadruk te leggen op de dingen die er echt toe doen.

7. Kies jouw manier

De decembermaand kan een uitdagende tijd zijn, vooral voor introverte mensen, maar met een beetje planning en zelfzorg kunnen deze feestdagen een periode van rust, reflectie en warmte worden. Onthoud: het draait om het vinden van een balans die voor jou werkt en het vieren van de feestdagen op jouw eigen, unieke manier.

Geniet van elkaar en het moment

Zelf heb ik een gezonde obsessie met Kerstmis en zou ik het niet willen missen. Ik pas de tips zeker toe, maar met Kerst kom ik altijd overprikkeld thuis.

Ik geloof dat we er in de afgelopen decennia steeds meer naartoe gegroeid zijn dat we onszelf in ons eentje of met ons eigen gezin vermaken. En dat we elkaar steeds minder opzoeken. Vroeger verzamelde mijn familie zich iedere zondag bij oma en gingen we samen oma’s zelfgemaakte tomatensoep eten.

Ik heb een grote familie, maar we zien elkaar steeds minder. Dus ik zie december ook als een maand waarin we weer gezellig samen kunnen zijn rond Kerstmis. Waarin ik mijn ouders, (schoon)zussen, broers, zwagers, nichtjes en neefjes een dikke knuffel of boks kan geven, waarin ik op het puntje van mijn stoel zit bij ’30 seconden’, waarin ik het vuur oppook bij de kachel in de gazebo, waarin ik help met het ombouwen van de woonkamer naar een gourmetrestaurant en rond de klok van acht moe maar voldaan aan de koffie en Viennetta ga.

Ik wens je hele fijne feestdagen toe.