Terug naar blog

Als introvert heb je behoefte aan focus

18 augustus 2023

Als jij iets in je hoofd hebt, dan ga je ervoor. Je kunt je als introvert uitstekend focussen op de dingen die je voor ogen hebt. Het liefst stap je in je denkbeeldige afgesloten bubbel. Je kan hier helemaal in opgaan.

Omdat er in die ruimte alleen plek is voor jou en je activiteit, word je geprikkeld door alles en iedereen die in je bubbel dreigt te komen. Onverwachtse telefoontjes, bezoek, of je partner die thuiswerkt en even komt kletsen. Dit zijn allemaal afleiders waar je doorgaans he-le-maal niet op zit te wachten.

Noem het saai, noem het obsessief. Noem het je goud.

Het is een heleboel mensen niet gegeven dat ze hun bezigheden zo kunnen afbakenen. Omarm het.

Doordat jij je zo kan focussen heb jij aan het eind van de dag zichtbaar resultaat van je werk.

  • Je hebt aan je opdrachten gewerkt voor je klant
  • Je hebt je blog geschreven
  • Je hebt je website ge-upgrade
  • Je hebt je podcast ingesproken
  • Je hebt je video voor je online academie opgenomen
  • Je hebt een module doorlopen van je studie
  • Je hebt een nieuw aanbod bedacht voor je bedrijf
  • Enzovoorts, enzovoorts, …

Afleiders zijn er natuurlijk niet alleen in de vorm van telefoontjes, mails, apps en mensen.

De nummer 1 afleider is social media.

Regelmatig ‘even’ over je tijdlijn scrollen of checken of de door jou geplaatste post op likes en reacties kan rekenen. Dit alles vraagt vaak meer aandacht dan je lief is.

Het is een afleider die je misschien niet altijd in de hand hebt. Je wilt het wel, maar het lukt je niet. Helemaal als je met ziel en zaligheid aan je schrijfsel hebt gewerkt. Dan hoop je natuurlijk dat je woorden resoneren. Met likes als de welbekende ego boosters.

Wil je ook met volle aandacht aan je projecten werken?

Dan zijn er tal van manieren om het aantal afleidingen te reduceren. Zo heb ik op de website voor webdesign bewust mijn telefoonnummer niet vrijgegeven. Op de ‘Over mij’ pagina heb ik dat ook uitgelegd. Ik leg uit dat ik full focus aan mijn webdesign projecten werk. En om die concentratie vast te houden, kies ik ervoor mijn telefoonnummer niet op mijn website te zetten.

Ik geef wel aan dat ik opensta voor telefonisch contact, maar dat we daar een belafspraak voor kunnen maken via de email. Mijn klanten zijn hier helemaal oke mee. Zij wisten daardoor ook dat als ik voor hun bedrijf een nieuwe website zou maken, dat ik ook voor hen met volle aandacht aan hun website zou werken.

Hiermee geef ik het een andere lading, iets positiefs.

Iets wat ik verder ook nooit heb hoeven uitleggen. Het werd geaccepteerd. En als prospects het niet accepteerden dan heb ik daar geen idee van, die stuurden mij dan ook geen email. En dat was helemaal oke. Dan waren het niet mijn ideale klanten en had ik op die manier ook mijn eerste filter te pakken.

Voel je jezelf ook erg aangetrokken tot de socials? Met name na het posten van je eigen werk? Probeer je telefoon dan eens uit het zicht te leggen. Dat is al een trigger minder. En baken de momenten dat je je socials checkt af. Krijg je likes? Super, maar je hoeft hier niets mee te doen. Er zit geen ‘to do’ aan vast. En krijg je reacties, dan kun je hier op reageren. Maar dit hoeft echt niet binnen het uur. Dit kun je ook heel goed aan het einde van de dag doen. Of de volgende dag. Het is aan jou. Je kunt ook je telefoon op stil zetten. Of een dag niet posten, of je socials uitbesteden en daardoor dus niet getriggerd worden.

Bewaak je focus, want dit is je goud. Pak je momentum. En koester dat.