#26 Het verschil tussen een testimonial en een review

22 feb 2021

Paula Terpstra Websitecoaching laptop

Vaak worden de woorden testimonial en review door elkaar gehaald. Waarom zie je op de ene website het woord ‘Testimonials’ in het menu staan en op de andere ‘Reviews’? Gaat het allebei niet om hetzelfde? Er zit wel degelijk verschil tussen. Maar waar zit ´m dat in? Ik leg het je uit.

De overeenkomsten
Laten we voor het gemak met de overeenkomsten beginnen. Zowel bij een testimonial als bij een review gaat het om een beoordeling door een klant. Een andere overeenkomst is dat ze allebei online zichtbaar zijn.

Een review
Bij een review gaat het om een oordeel dat zowel positief als negatief kan zijn. Reviews kunnen op allerlei platformen achtergelaten worden. Denk bijvoorbeeld aan Google of Facebook. In reviews kunnen klanten heel open zijn en alles delen over hun ervaring met het bedrijf of diens producten en of diensten. Het bedrijf kan zelf niks aan deze reviews doen, met andere woorden, ze kunnen ze niet verwijderen of bewerken. Dit zorgt er direct ook voor dat een review onafhankelijk is. Deze reviews blijven op het internet staan. Een bedrijf kan wel op een review reageren en bijvoorbeeld proberen om samen met de klant een oplossing te zoeken. En op die manier kan een klacht ook een kans zijn, want een derde leest ook dat je als bedrijf getracht hebt een oplossing te vinden. Ook dit is van belang voor het imago van het bedrijf.

Een testimonial
Bij een testimonial wordt een klant benaderd met het verzoek om een getuigenis ofwel verklaring te schrijven. Het gaat dan om het delen van een positieve ervaring met het bedrijf of diens producten en of diensten. Zo kan een klant bijvoorbeeld schrijven over de ervaringen in de samenwerking. Of over de snelheid van werken of het meedenken met de klant. Noem maar op. Deze positieve ervaring wordt vervolgens gedeeld op de website van het bedrijf. Dit soort ervaringen zijn van grote toegevoegde waarde voor een bedrijf, want potentiële klanten krijgen zo een nog duidelijker beeld.

Dus. Wat is het verschil?
Je hebt de puzzel misschien al gelegd. Waar het op neerkomt is dat een testimonial een positief oordeel is dat gedeeld wordt op een eigen platform van een bedrijf en dat een review zowel positief als negatief kan zijn. Reviews kom je soms ook op eigen websites tegen, denk maar eens aan de reviews bij bol.com, maar vind je ook terug op platformen die niet door het bedrijf zelf beheerd worden.

Ik ben er groot voorstander van om testimonials te delen op je website. Ben je net begonnen en heb je nog geen testimonials? Benader dan eens oud collega’s of werkgevers of pilot klanten. Vraag hen of ze een referentie voor je willen schrijven zodat je toch referenties kunt delen. Je oud collega’s en werkgevers kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over hoe het is om met jou samen te werken. Je pilot klanten kunnen bijvoorbeeld iets meer zeggen over jouw product of dienst of werkwijze. Succes!

Paula Terpstra Websitecoaching website webdesign Barneveld Ede Arnhem Amersfoort Apeldoorn 500px

Hi, ik ben Paula

Ik bouw websites met ‘The Power To Connect’. Voor coaches, trainers, adviseurs en creatieve ondernemers die willen connecten met hun ideale klant. Door je ware ik te laten zien, trek jij leads aan die bij je passen en waar je graag mee wilt werken. Begrijp jij waar je bezoeker naar op zoek is? Snap jij zijn of haar probleem, behoefte en verlangen? En weet jij jezelf zo te presenteren dat er online een connectie ontstaat met jouw ideale klant? Een klik die ervoor zorgt dat hij of zij de vervolgstap zet? Een stap dichter naar jou?

Door in te tunen op jou, je bedrijf en je klant, voel ik wat jouw website nodig heeft. Ik wil dat het klopt. Klopt met wie jij bent, wat je wilt uitstralen en wie je wilt aantrekken. Heeft jouw website een magnetische werking? Op jou en je klanten? Dan hebben we magic.

Via mijn blogs en socials deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn gratis weggever.

Start vandaag nog!

Maak de beste start met je nieuwe website en start vandaag nog met de 14-daagse. Ga naar Master Your Website.

Sneak Peak 14 daagse Master Your Website phone_iphone12promaxgold_portrait 542x1024

Pak dit nog even mee

#32 VIP-Dag vooraankondiging

#32 VIP-Dag vooraankondiging

Herken je dit? Je website. Waar je ooit zo blij mee was, en misschien ook wel heel trots, begint steeds meer te schuren. Hij is verouderd, niet...

Lees meer