Terug naar blog

Own je introverte label

31 mei 2023

Iemand zei onlangs dat ze een hekel had aan labels. ‘Als je ergens een label op plakt dan gaan mensen zich er naar gedragen’, zei ze. Ik geloof dat daar een kern van waarheid in zit. Echter, het bestaan van ‘labels’ is voor mij één grote opluchting. Zo kan ik mezelf en andere mensen beter begrijpen. Ik label mezelf met trots als introvert.

De uitspraak intrigeerde mij. Want, is het zo? Gedraag ik me, nu ik het weet, meer als een introvert?

Ja, dat doe ik. En ik geloof dat het zo bedoeld is. Ik geloof niet dat labels er zijn om je ergens achter te verschuilen. Ik geloof juist dat ze helpend zijn.

Dat ze je doen beseffen dat je op een bepaalde manier in elkaar zit en dat je daardoor beter je grenzen kan aangeven. Nu de grenzen duidelijk voor je zijn kun je hier beter rekening mee houden. En je omgeving ook, als ze tenminste op de hoogte zijn.

En als je de behoefte voelt om buiten die grenzen te treden, dan is daar alle ruimte voor. Niemand bepaalt dat jij je ‘aan je label moet houden’. Ook ik rek mijn eigen grenzen op, als een Bold Introvert’.

Own je label.

En als je daar niet van houdt, blijf er verre van.

Do whatever makes you feel good.