#4 Hoe maak ik een Google Analytics account

13 mrt 2020

Je moet het allemaal maar kunnen tegenwoordig. Vloggen, Insta Stories delen, Facebook Ads maken, funnels inrichten,…. Reuze interessant, maar wat nu als je gewoon simpelweg een Google Analytics account wilt aanmaken? Omdat je de bezoekers op je website wilt monitoren. Nou, dat durf je haast niet hardop te zeggen. Dat is toch zo 2005… Laat je niet gek maken. Er is niks mis met vooruitstrevend zijn, maar zorg wel voor een stevige online basis. Richt je website daarom zo in dat je de statistieken bij kunt houden. Omdat ik je wil helpen, heb ik deze blog geschreven. Kun je stiekem even kijken hoe je dat moet doen. De enige die het door heeft, ben ik. Via Analytics.

Een Google Analytics account aanmaken

Om met Google Analytics aan de slag te gaan, heb je een Google-account nodig. Met dit account kun je je Tracking-ID en trackingcode aanvragen. En deze gegevens heb je nodig om de statistieken van je website bij te houden. Heb je nog geen gmail account, dan kun je die gratis aanmaken.

1. Ga naar het marketingplatform van Google

Ga naar https://marketingplatform.google.com/intl/nl/about/analytics/ en klik op de blauwe knop ‘Kosteloos beginnen’ of de knop ‘Kosteloos aan de slag’.

2. Maak een Google Analytics account aan

Je gaat nu een Google Analytics account aanmaken. Om de uitleg zo duidelijk mogelijk te maken heb ik zelf alle stappen doorlopen. Ik heb een account aangemaakt voor Paula Terpstra Websitecoaching. Dit heb ik vastgelegd door de weergave op mijn beeldscherm te kopiëren. Vergelijk deze beelden met die van jou om te zien waar je je in het traject begeeft.

3. Maak een extra account aan als je er al één of meer hebt

Heb je al een Google-account voor een ander bedrijf? Dan kun je hier een extra account aanmaken. Zoals je in het voorbeeld hierboven ziet, heb ik al een account. Ik houd de gegevens van vrijetijdbarneveld.nl bij. Maar nu wil ik een extra account aanmaken voor Paula Terpstra Websitecoaching.

In de menubalk aan de linkerkant zie je Homepage, Aanpassing, Realtime, Doelgroep, Acquisitie, Gedrag en Conversies. Onderin ditzelfde menu zie je Attributie, Ontdek en Beheerder. Klik op ‘Beheerder’, je ziet er ook een tandwiel icoon.

Je begeeft je naar de omgeving van de beheerder. Zie de afbeelding hieronder. Ik klik op de blauwe knop ‘Maak account’.

4. Vul je bedrijfsnaam in

Bij het invulveld ‘Mijn nieuwe accountnaam’ vul ik mijn bedrijfsnaam in. Dus niet de link van de website (bij vrijetijdbarneveld.nl is de bedrijfsnaam gelijk aan de link). Klik op volgende.

5. Kies wat je wilt meten

Bij stap 2 kies je wat je wilt meten. Selecteer ‘Web – meet uw website’. Klik op de blauwe knop ‘Volgende’.

6. Maak een property aan

Bij stap 3 maak je een property aan. Vul de gegevens in die horen bij jouw website. 

– Je websitenaam (De naam van je website)
– Je website-URL (De URL van je website, zonder http of https)
– Je branchecategorie (De branche waarin je actief bent)
– Je tijdzone (Nederland)

Klik op de blauwe knop ‘Maken’.

7. Ga akkoord met de servicevoorwaarden

Vervolgens verschijnt er een venster ‘Servicevoorwaarden van Google Analytics’. Standaard staan de Verenigde Staten geselecteerd, deze moet je omzetten naar Nederland. Om je account te activeren moet je akkoord gaan met de voorwaarden. Klik op de grijze knop ‘Ik ga akkoord’.

8. Stuur je Tracking-ID en trackingcode naar je webbouwer

Na het geven van je akkoord wordt direct je Tracking-ID en trackingcode aangemaakt. Deze gegevens zijn nodig om je Google Analytics account te koppelen met je website.

Stuur je Tracking-ID en je trackingcode naar je webbouwer, zodat hij of zij de installatie op je website kan verzorgen. Als je hier zelf handigheid in hebt, kun je het natuurlijk ook zelf doen.

Paula Terpstra Websitecoaching website webdesign Barneveld Ede Arnhem Amersfoort Apeldoorn 500px

Hi, ik ben Paula

Ik bouw websites met ‘The Power To Connect’. Voor coaches, trainers, adviseurs en creatieve ondernemers die willen connecten met hun ideale klant. Door je ware ik te laten zien, trek jij leads aan die bij je passen en waar je graag mee wilt werken. Begrijp jij waar je bezoeker naar op zoek is? Snap jij zijn of haar probleem, behoefte en verlangen? En weet jij jezelf zo te presenteren dat er online een connectie ontstaat met jouw ideale klant? Een klik die ervoor zorgt dat hij of zij de vervolgstap zet? Een stap dichter naar jou?

Door in te tunen op jou, je bedrijf en je klant, voel ik wat jouw website nodig heeft. Ik wil dat het klopt. Klopt met wie jij bent, wat je wilt uitstralen en wie je wilt aantrekken. Heeft jouw website een magnetische werking? Op jou en je klanten? Dan hebben we magic.

Via mijn blogs en socials deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn gratis weggever.

Start vandaag nog!

Maak de beste start met je nieuwe website en start vandaag nog met de 14-daagse. Ga naar Master Your Website.

Sneak Peak 14 daagse Master Your Website phone_iphone12promaxgold_portrait 542x1024

Pak dit nog even mee

#32 VIP-Dag vooraankondiging

#32 VIP-Dag vooraankondiging

Herken je dit? Je website. Waar je ooit zo blij mee was, en misschien ook wel heel trots, begint steeds meer te schuren. Hij is verouderd, niet...

Lees meer