Terug naar blog

Als introvert ben je graag op jezelf

13 maart 2023

Wat is introvert? Dat introversie moeilijk uit te leggen is, blijkt wel uit de vele definities die hierover bestaan. Introversie kun je zien als persoonlijkheidskenmerk, als een karaktereigenschap die bepaalt hoe je op dingen reageert. Als introvert ben je graag op jezelf. Je bent niet zozeer verlegen of mensenschuw maar je vindt het fijn om alleen te zijn of te werken. Ook verwerk je prikkels intenser en heb je tijd en ruimte nodig om op te laden. Introverten beschikken over een rijke innerlijke wereld, waardoor ze vaker voor denkers dan doeners worden aangezien.

Prikkels komen intenser binnen

Wat ik in veel definities mis, is het gegeven dat je als introvert op een andere manier prikkels verwerkt. Prikkels komen intenser binnen en het kost tijd om deze te verwerken. Je hebt tijd, ruimte en stilte nodig om weer tot rust te komen.

Nieuwe en of drukke omgevingen, zoals een stad, school, wedstrijd of concert kunnen heel intens zijn. Maar ook sociale aangelegenheden, zoals verjaardagen, events, vrijmibo’s of zelfs 1:1 gesprekken zijn energieslurpers.

Je hoeft dit als introvert niet uit de weg te gaan, maar je kunt dit wel slim plannen. Plan bijvoorbeeld niet veel afspraken na elkaar. Zorg dat er tijd tussen zit zodat je kunt opladen. Of benoem juist heel specifiek één dag in de week als dag voor al je afspraken met je klanten. Dan kun je de overige dagen prikkelarm maken.

Je hebt behoefte om op te laden

Plat gezegd moet je als introvert af en toe aan de oplader. Net zoals je telefoon waarbij je de batterij steeds een stukje terug ziet lopen, zo werkt dat bij jouw eigen energiehuishouding ook. Als je interne batterij leeg is, heb je tijd en letterlijk en figuurlijk ruimte nodig om op te laden.

Bij opladen hoef je niet meteen aan slapen te denken. Je kunt ook rustig aan doen, alleen zijn of iets doen wat je weinig energie kost of waar je energie van krijgt. Denk aan een boek lezen, boswandeling maken of een poosje Netflixen. Zoiets kun je doen als je de drukte achter de rug hebt, maar dit kun je ook voorafgaand aan de drukte doen. Zodat je dit beter aankan.

Je hebt een rijke innerlijke wereld

Een bekende eigenschap van de introvert is de rijke innerlijke wereld. In je hoofd gebeurt van alles. Je bent een echte denker. Introverten worden eerder voor denkers dan voor doeners aangezien. Wat niet uitsluit dat je zowel denker als doener kunt zijn. Hoe lekker is het om je gedachten daadwerkelijk in de praktijk te brengen?

Omdat je vanuit jezelf al zoveel rijke gedachten hebt, en een extravert dit niet heeft, kun je hierin nog wel eens op onbegrip stuiten. Als introvert is het een feest om uren op je bank, in je achtertuin, op je balkon, voor je tent of caravan door te brengen met een boek, je telefoon of met een mooi uitzicht. Je kunt intens genieten van wat er is en van alle gedachtes en ideeën die er in je hoofd ontstaan. De extravert daarentegen heeft die prikkels juist nodig vanuit de buitenwereld. Die moet actief op zoek naar prikkels om die vorm van excitement te krijgen. En zo word je door extraverten snel als saai gezien, omdat zij niet bekend zijn met die rijke gedachtewereld.

Je bent niet 24/7 100% introvert

Introversie heeft alles te maken met je energie. En dat maakt dat je net als de eerdergenoemde mobiele telefoon ook genoeg momenten kent waarbij je wel over een flinke dosis energie beschikt. En dat je wel ‘opgeladen’ bent. Dit zorgt ervoor dat je bergen werk kunt verzetten, maar is ook een prima moment om de drukte op te zoeken. Om wel te connecten met mensen in je omgeving, om wel uit te gaan, om wel mee te doen aan die mastermind.

Omdat introversie vaak verward wordt met verlegenheid, verbazen buitenstaanders zich dat introverten dan zo sprankelend, gezellig en aanwezig zijn. ‘Jij introvert, dat geloof ik niet, je zit zo lekker op je praatstoel’. Wat ze zich niet beseffen is dat jij daar naderhand serieus van moet bijkomen. Dat je daarna de agenda vrij houdt omdat je even alleen wilt zijn en om alle prikkels te verwerken en om je batterij weer op te laden.

Introversie heeft impact op je relaties

Ik had onlangs een waanzinnig 2-daagse Versace Experience in Groningen, een business event met circa 30 a 40 ondernemende vrouwen. Omdat Groningen niet naast de deur ligt boekte ik een hotel zodat ik niet op en neer hoefde. Vooraf had ik in mijn stories verteld over mijn uitje. Ik kreeg ontzettend leuke reacties en uitnodigingen om daar samen wat te drinken met fantastische vrouwen uit mijn netwerk. Echter, ik wist dat het event zoveel energie van me zou vragen, dat ik beter niet kon afspreken. Het zou to much worden.

Hoe graag ik ook wilde, het was het moment niet. Ik wist dat ik mijn energie nodig had om fit te zijn op het event, om actief deel te kunnen nemen en om aan het eind weer alert terug te rijden. Bovendien zaten we thuis in een verbouwing, was ik druk met mijn klanten en zat mijn hoofd al te vol toen ik ging. Niet afspreken bleek achteraf een goede beslissing. Op het event kwam ik al oren, ogen en een mond tekort om met iedereen te connecten en om alle info tot me te nemen. En op de terugweg reed ik ruim 3 uur in de sneeuw, in het donker en op zomerbanden weer naar huis. Daar had ik mijn volle aandacht voor nodig.

Ik vond het moeilijk om aan te geven, want door niet op de uitnodiging in te gaan voelde ik mezelf niet aardig, sociaal of gezellig. En toch wist ik dat dit de meest verstandige keuze was voor dat moment. Op zo’n moment realiseer je je des te meer dat je introversie impact heeft op je relaties. En weet je wat? Het heeft dan wel impact, maar dat wil niet zeggen dat het een verkeerde impact heeft. Om wat voor een relatie het ook gaat, het is belangrijk dat je jezelf kunt zijn.

Jezelf begrijpen als introvert

Omdat ik weet dat ik introvert ben en welke impact dit heeft op mijn energiehuishouding, durf ik hier nu ook heel helder over te communiceren. Geen smoesjes, gewoon het echte verhaal en dat voelt heel fijn en fair. Ik hoef geen excuus te verzinnen, ik hoef niemand af te wijzen, want het gaat om iets wat ik niet kan opbrengen. Wat ik niet kan geven. Zo simpel is het.

Daarom ben ik zo blij dat ik me er nu eindelijk bewust van ben dat ik introvert ben. Ik kan hier nu veel beter en transparanter over communiceren, waardoor ik eindelijk mezelf durf te zijn. Ik voel me geen vreemde eend meer, ik ben gewoon introvert. Omdat dit zoveel voor me heeft betekent, wil ik hier nu anderen mee inspireren. Klik hier voor mijn verhaal.

Niet begrepen worden door anderen is één, maar jezelf niet begrijpen is een heel ander verhaal. Ben jij ook introvert? Omarm het, stretch hier en daar, en je leven wordt zoveel makkelijker en leuker.