Terug naar blog

10 tips voor het bezoeken van een event

21 februari 2023

Wil je als introverte ondernemer een zakelijk evenement bezoeken? Of een feest? Dan komen er ongetwijfeld talloze prikkels op je af. Ik geef je tien tips. Have fun!

1. Zoek een event dat bij je interesse past

Zie je op de socials leuke en interessante evenementen die je ook eens wilt bezoeken? Laat je dan vooral niet tegenhouden. Niet door afstand, groepsgrootte of …jouw introversie.

Mijn eerste tip is om een evenement uit te zoeken die aansluit op je interesses. Omdat je er zo’n zin in hebt, sta je al met 1-0 voor en je ontmoet hier gelijkgestemden. Dat is wel zo prettig voor als je een gesprek wilt aanknopen met mensen die je niet kent.

Zoek bijvoorbeeld een bijeenkomst dat bij je vakgebied aansluit of wat over een onderwerp gaat waar je meer over wilt weten. Of ga naar een event, retraite of mastermind van iemand die jou inspireert, bijvoorbeeld een business coach.

2. Doe voorafgaand aan het evenement rustig aan

Als introvert verwerk je prikkels intenser dan iemand die extravert is. Je doet er dan ook slim aan om voorafgaand aan het feest of evenement niet al te veel op je hals te halen. Start je evenement in de middag? Met wellicht een uitloop tot het einde van de avond? Probeer dan niet in de ochtend het halve huishouden te doen. Dat kost je bergen energie.

Verwen jezelf liever door uitgebreid in bad te gaan of door lekker te luieren op de bank. Lees een boek, kijk Netflix, of neem ruim de tijd om je klaar te maken voor het event.

3. Trek iets aan waar je je prettig in voelt

Jouw bezoek aan het feest is al topsport op zich. Als je je op het feest dan ook nog zorgen moet maken om je outfit, dan kost je dat veel te veel energie. En die energie gebruik je liever voor andere zaken. Om te connecten, de boodschap mee te krijgen en de vibes te processen.

Trek iets aan waar je je goed in voelt. Wat goed voelt voor jou, maar wat ook matcht met het event en het publiek dat erop af komt.

Ga na of er een dresscode is en als je die niet begrijpt, Google hem dan of doe navraag bij de organisator. Of ga op zoek naar foto’s van vorige events om iets van het publiek en diens kledingstijl mee te krijgen. Bedenk vervolgens hoe je hier een mooie set voor kunt samenstellen. Vind je het wat lastig? Doe jezelf dan eens een kledingstylist of personal shopper cadeau. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Karlien Mabesoone.

4. Bedenk vooraf wat ‘haakjes’

Het kan je helpen om vooraf wat ‘haakjes’ te bedenken. Wat kan en wil je over jezelf vertellen? Over je (toekomstige) onderneming? Over je drive, passie, missie? Waarom ben je naar het evenement gekomen? Wat spreekt je aan? Wat wil je leren? Wat kun je aan andere deelnemers vragen? Is er een vraag die je aan de spreker wilt stellen?

Ben je op zoek naar wat luchtige gespreksstarters? Vraag iemand dan eens wat voor hem of haar de reden was om naar het event te komen. Of wat iemand van het ochtendprogramma vond. Of stel de vraag waar iemand vandaan moest komen en of hij of zij lang moest reizen. Of waar iemand de spreker van kent.

5. Blijf lekker jezelf

De setting nodigt uit om je extraverter voor te doen dan waar je je wellicht prettig bij voelt. Als (bold) introvert kun je prima een uitstapje richting het extraverte spectrum maken. Zolang jij je er maar goed bij voelt en omdat je zelf de behoefte hebt om aan gesprekken of discussies deel te nemen. Niet omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. Of omdat je anders buiten de groep denkt te vallen.

Je hoeft niet met alles mee te praten, je hoeft niet overal verstand van te hebben, je hoeft niet de grappigste te zijn en je hoeft niet overal een mening over te hebben. En je kunt altijd je goud inzetten, door goed te luisteren en vragen te stellen.

Dit ‘lekker jezelf blijven’ gaat verder dan gesprekken alleen. Dit kan ook gaan om hoe laat jij vertrekt, hoeveel dagen je daadwerkelijk aan het event deelneemt, of jij wel of geen wijntje meedrinkt, of je wel of niet meedoet aan alle activiteiten, enzovoorts. Je bent hier voor jezelf dus blijf ook lekker jezelf.

6. Bedenk dat je niet de enige bent

Misschien denk je wel dat jij de enige bent die in de top van zijn of haar adrenaline zit bij een bezoek aan een event. Nou, guess twice. Je bent zeker niet de enige. Ga er gerust van uit dat in ieder geval de helft ook met een gezonde spanning over de drempel is gekomen. Het kan je sterken om te denken dat je niet alleen bent.

En besef ook dat ‘niet alle lampen op jou gericht zijn’. Je bent hier als bezoeker, je hoeft niet het hele event te dragen. Je hoeft niet op het podium en je hoeft niet iedereen aan de praat te houden (als dat überhaupt al iemands functie is). So relax.

7. Geef jezelf tijd om eerst te landen

Kom je aan op een event, geef jezelf wat landingstijd. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd bent, zodat hier ook gelegenheid voor is. Start met aarden, met tot jezelf te komen. De aanloop ernaartoe kan al de nodige spanning gegeven hebben. Probeer die spanning wat los te laten. Zoek strategische plekken op om dat te doen.

Het is helemaal oké dat jij niet direct bij binnenkomst een gesprekspartner hebt. Doe relax. Loop eerst eens richting de incheckbalie om je aan te melden. Zet vervolgens je route voort richting toilet en daarna richting de koffie. Grote kans dat je hier al mensen hebt gesproken en zo niet, dan is het ook goed. Je hebt hier de rest van het event nog voldoende gelegenheid voor. En start met waar je goed in bent, observeren.

8. Focus op één persoon

Op een event komen er zoveel prikkels op je af, die je hoofd allemaal tegelijk moet verwerken. Dat kost veel energie. Je bevindt je in een nieuwe omgeving, je ontmoet nieuwe mensen, je weet niet wat je te wachten staat, er komen allerlei geluiden op je af, socializen staat op de agenda, dat. Het is al een uitdaging op zich om al deze prikkels te handelen, laat staan dat jij de lat ook nog eens hoog gaat leggen door je in een grote groep te begeven. Je aandacht schiet dan alle kanten op.

Zoek daarom het gezelschap van één persoon. Niet per se van één en dezelfde persoon over de hele dag, maar als je iemand opzoekt, kijkt dan eens of je iemand alleen ziet staat of zitten en ga daar het gesprek mee aan. Zo kun je met aandacht het gesprek aangaan.

9. Neem een ‘break’ als je energie op raakt

Ook gedurende het event of feest kun je je af en toe even terugtrekken. Misschien heeft een bepaald onderdeel binnen het programma jou veel energie gekost. Bijvoorbeeld een meditatie. Waardoor je even tijd nodig hebt om tot jezelf te komen.

Of misschien vind je totaal geen aansluiting bij je gesprekspartner en wil je even ‘uittunen’. Excuseer jezelf door even naar de wc te gaan, of om dat ‘ene belangrijke telefoontje’ te plegen, of nog even gauw een broodje te halen. Be creative.

10. Geniet van dit speciale moment

Tot slot geef ik je mee om van dit moment te genieten. Het moment is speciaal omdat het evenement of feest een éénmalig karakter kent. Zelfs als het event wordt herhaald, dan is het nog steeds een unieke aangelegenheid omdat je het nu met deze groep mensen beleefd.

En natuurlijk is het een speciaal moment omdat jij hier als introverte ondernemer bent. Als introvert ben je graag thuis of werk in je het liefst in een kleine vertrouwde omgeving. En die kleine vertrouwde setting laat je los. Je laat je comfortzone achter je om je wereld letterlijk te vergroten. Daar komt spanning bij kijken en dat mag er zijn, maar er is zo ontzettend veel meer. Connectie, beleving, fun, kansen en groei.

Keer voldaan naar huis of je hotelkamer en geef jezelf de tijd om alle opgedane prikkels van je af te laten glijden. Neem een douche, praat van je af, doe wat voor jou werkt.

En maak je klaar voor….de volgende keer. Door dit regelmatig te doen, wordt het steeds makkelijker, leuker en waardevoller. Introvert ondernemen gaat ook over het opdoen van nieuwe ervaringen en de randen van je comfortzone opzoeken. Ik nodig je uit om als bold introvert deze ervaringen aan te gaan. Om een deep dive te maken. Je gaat je wereld zo ontzettend vergroten. En onthoud dit, na het event kun je gewoon weer comfy opladen in je eigen fijne bubbel. Enjoy!

Foto gemaakt door Kim Marivoet tijdens het 3-daagse Liberated event van Dolly Heuveling, Eelco de Boer en Andre Norman op Curaçao 2022, waar ik op de tweede dag op het podium belandde.